Google+

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Χορός καταπολεμά την Νόσο του Αλτσχάιμερ!

Το αγαπημένο μας χόμπι, και η πιο όμορφη - εκλεπτυσμένη- τέχνη, ο χορός, αποδεικνύεται πως συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη και στην προστασία κατά των νόσων που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης.

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την δημιουργία ενεργειών για την εξέλιξη της νόσου και την γέννεση ασπίδας που την προλαμβάνουν! Για εμάς λοιπόν, και αποδεδειγμένα βάσει ερευνών, την μεγαλύτερη ασπίδα αποτελεί ο Χορός!


Τι είναι η νόσος του Alzheimer;
Αρχικά, πρόκειται για μια ασθένεια η οποία, για πρώτη φορά, περιγράφτηκε από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο, Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906, και στην ουσία πρόκειται για την εναπόθεση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους άνω της ηλικίας των 65 ετών, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να κάνει την εμφάνιση της ίσως και πριν το 50ο έτος της ηλικίας τους.

Πώς, όμως, ο χορός βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων;
Οι Κοινωνική Χοροί αποτελούν μια δραστηριότητα που ενεργοποιεί και "εκμεταλλεύεται" την πλαστικότητα των νεύρων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι φορείς της νόσου αρχίζουν να ξεχνούν, εκτός από λέξεις, ονόματα και πράγματα, και κινήσεις. Είναι σαν να βλέπουν ένα μονοπάτι, μόνο που... πολλές φορές... δεν γνωρίζουν τον δρόμο, ή τον τρόπο, για να το ακολουθήσουν. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να γίνει η δημιουργία "νέων μονοπατιών" που κάθε φορά θα αναγκάζει το ανθρώπινο μυαλό και τα νεύρα αντίστοιχα, να σκέφτεται και να εφαρμόζει.

Έτσι λοιπόν, ο χορός, και πιο συγκεκριμένα οι Κοινωνικοί Χοροί, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών και μορφών που απαιτούν την συνεργασία ανάμεσα σε δυο άτομα, βοηθούν ενεργά στην δημιουργία νέων, άμεσων αποφάσεων και ενεργειών μέσα από τους βηματισμούς. Είναι η άσκηση που συνδυάζει μυαλό -σκέψη- και κίνηση -σώμα-. Η Διεύθυνση και η Ακολούθηση παίζουν πρωταρχικό ρόλο, καθώς οι χορευτές έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τα βήματα του βηματολογίου, και κυρίως να αυτοσχεδιάσουν σε νέα βήματα και φιγούρες που τις βοηθά ακόμα περισσότερο στην δημιουργία "νέων μονοπατιών".

Αυτό επιτυγχάνεται, ακόμα καλύτερα, με την εναλλαγή παρτενέρ όπου ο διευθύνων -καβαλιέρος- πρέπει να εστιάσει τις κινήσεις του έτσι, ώστε να μπορέσει να τον ακολουθήσει η καινούρια ντάμα του, και να προσαρμοστεί πάνω της. Κάτι, που πάει να πει πως πρέπει να δημιουργήσει νέες διόδους ενεργειών από αυτές που είχε συνηθίσει με την προηγούμενη παρτενέρ του, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Στις σχολές μας, μέσα από το τρίπτυχο Σύστημα Διδασκαλίας, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές μας να διδαχθούν το βηματολόγιο, σε όποιο είδος χορού επιθυμούν, μέσα από τα Ιδιωτικά Μαθήματα. Με τα Ομαδικά Μαθήματα χορού μπορούν να εντρυφήσουν στην κινησιολογία, την τεχνική, την έκφραση και το στυλ του κάθε χορού... και φυσικά... να αφομοιώσουν και να εφαρμόσουν την διδακτέα ύλη τους χορεύοντας όλα τα Είδη Χορού και αλλάζοντας κάθε φορά χορευτικό παρτενέρ, στα Εβδομαδιαία Θεματικά Χορευτικά Πάρτυ!

Ο χορός αποτελεί ένα χόμπι το οποίο μας προσφέρει μια σειρά από οφέλη και πλεονεκτήματα και αποτελεί την λύση σε κάθε ειδών ασθένειες και προβληματισμούς. Η κίνηση υπάρχει μέσα μας και είναι αυτή που μας προσφέρει υγεία και ευτυχία και διασκέδαση!

Βάλτε κι εσείς, λοιπόν, τον χορό στη ζωή σας και επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που έχει να σας προσφέρει!

"Όλα στο σύμπαν έχουν ρυθμό.
Όλα χορεύουν!"
~ Μάγια Αγγέλου ~


Δείτε επίσης:

Ζήτα μου να χορέψουμε!
Απολαύστε περισσότερες φωτογραφίες
από τα εβδομαδιαία θεματικά
πάρτυ και τις επίσημες εκδηλώσεις
των σχολών μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου