Google+

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ...


Ο χορός είναι έκφραση, κίνηση, ρυθμός και τέχνη... είναι τρόπος ζωής. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο σαν βήματα και φιγούρες αλλά σαν ένας ζωντανός οργανισμός, με δική του ζωή και ιστορία.
Κάθε χορός αποτελεί εξέλιξη ή συγχώνευση ενός ή περισσότερων χορών, είτε από την ίδια γεωγραφική περιοχή, είτε από διαφορετικές, ιδιαίτερα τα τελευταία 150 χρόνια κι αυτό γιατί ο χορός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου.
Παλαιότερα αποτελούσε αντικείμενο απόδειξης κοινωνικής και οικονομικής καταξίωσης, καθώς λαϊκοί και παραδοσιακοί χοροί χορεύονταν στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ οι αριστοκρατικοί κι εκλεπτυσμένοι χοροί (εξέλιξη των οποίων αποτελούν σήμερα ορισμένοι σημερινοί Ευρωπαϊκοί χοροί) χορεύονταν στις αυλές των μοναρχών ή σε αίθουσες και θέατρα που προορίζονταν για τις ανώτερες τάξεις.
Με την είσοδο του 20ου αιώνα ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός χορών, οι οποίοι προέρχονταν από την Λατινική Αμερική, (latin χοροί), άρχισε να γίνεται δημοφιλής στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, με αποτέλεσμα να απλοποιηθούν οι βηματισμοί των πλέον δημοφιλών χορών, ενώ παράλληλα γεννήθηκαν νέα είδη χορού, είτε από τη σύνθεση κι απλοποίηση βημάτων δύο παλαιότερων χορών, είτε από την αποδοχή, από το κοινό, της δουλειάς ορισμένων χορογράφων, οι οποίοι καθιέρωσαν κάποιους χορούς με συγκεκριμένα βήματα.
Παράλληλα, ένα νέο ρεύμα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Ο ελεύθερος χορός “jazz”, που αποτελεί σήμερα την απόλυτη έκφραση του χορευτή για πολλούς. Ο ελεύθερος χορός δεν υπακούει σε βηματολόγια, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να αναβλύζει από τον ίδιο τον χορευτή κι όχι από την μουσική, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα είδη χορού.
Οι Ελληνικοί χοροί με μία ιστορία πλέον των 3.000 ετών είναι από τους παλαιότερους και μακροβιότερους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) τους παραδοσιακούς και β) τους λαϊκούς.
Πλέον, μπορεί ο καθένας να γνωρίσει όποια κατηγορία επιθυμεί, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις. Πέρα από τους ελληνικούς χορούς, έχουν κατηγοριοποιηθεί (για πιο εύκολη εκμάθηση) όλοι οι χοροί, όπως για παράδειγμα οι latin χοροί (Ballroom), οι απαλοί χοροί, street latin (salsa-bachata-merengue), Αργεντίνικο Tango, oriental-belly dance, Μοντέρνοι: hip hop, freestyle, break dance, Ethnic: Flamengo, Capoeira, African, Indian, Κλασικός χορός: Μπαλλέτο, σύγχρονος, jazz κλπ.
Ο κάθε χορός πλέον έχει το δικό του λεξικό, όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι όροι κι η εκπαίδευση σε αυτούς είναι αρκετά απαιτητική, ιδιαίτερα σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η εξέλιξή τους συνεχίζεται βηματολογικά και κινησιολογικά και σίγουρα θα συνεχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια ολοένα και πιο νέα είδη χορών, είτε από μίξεις παλαιότερων, είτε από ξεχασμένα ήθη και έθιμα, ή γιατί όχι, από τελείως καινοτόμες κινήσεις..
Έτσι κι αλλιώς, είπαμε πως ο χορός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με δική του ζωή, ιστορία και, φυσικά εξέλιξη.